8. מתי וכמה פעמים ? כל 3 ימים בשבוע וחצי הראשונים ואח"כ כ5-7 ימים בין אחד לשני. עד שהעשב שוכב חום, עייף גמור ולא יוצאים עלים חדשים.
בקיץ זה ייקח כשבועיים - שלוש. בחורף יכול לקחת עד כמה חודשים ואולי חורף שלם כיוון שהצמחים רוויים במים וגם אין צימוח משמעותי של העשב.
9. רק לאחר תמותה מלאה של העשב מומלץ לשתול. צמחייה חדשה תביא איתה מי השקיה ודישון... אפשרי לטפל בסעידה גם בערוגה שתולה אך הרבה יותר מורכב, למשך זמן ארוך יותר ועם פוטנציאל לנזק סביבתי... הטיפול נעשה ע"י הכנת החומר הנ"ל בדלי ובמקום מרסס נשים כפפות (או פטנט אחר) ונמשוח בחומר את העלים. סביר להניח שצמחים קרובים ייפגעו. חלקם ישרדו חלקם לא, בייחוד צמחים צעירים לאחר שתילה חדשה.
10. בדשא הסיפור מורכב אף יותר. לאחר הכיסוח הסעידה תעלה גבוה מעל הדשא תוך מספר ימים. נמשוח אותה בתכיפות גבוהה יותר, אפילו יום כן, יום לא - כך עד שנצטרך לכסח את הדשא ולחזור על כך שוב עד שהיא לא תעלה יותר. אנחנו נראה פגיעה בדשא באזורים המטופלים. לא נורא. נשקם אותם לאחר גמר הטיפול ע"י דישון, מים וזמן.
11. אני כמעט מרגיש רע על כל השימוש המרובה הזה בחומרים הללו אך לצורך המטרה אשר לשמה התכנסנו זו הדרך היחידה שמצאתי אשר מתמודדת היטב עם הבעיה. נקודת האור היא שבמידה והטיפול נעשה בצורה איכותית העשב ימוגר. תוסיפו לזה תכנון מקצועי המשלב עקרונות לתחזוקה נמוכה של הגינה ואני יכול להבטיח שלא תצטרכו בכלל בכלל בכלל ריסוסים בעתיד. תכנון צמחייה נכונה ופיזור רסק גזם למשל הם רק דוגמאות למניעה של עשבייה ותחזוקה נמוכה. תוסיפו לכך עירנות לגינה וכמות עבודת התחזוקה תרד ו"ביצועי" הצמחייה ישתפרו.
אז הנה סיימתי בחיובי.
מקורות - בכל המידע הקשור לשימושי הצמח ברפואה נעזרתי בוויקיפדיה תחת חיפוש "גומא הפקעים". אם הנושא מעניין יותר יש הרחבה בנושא גם שם וגם באתרים מקושרים. כמעט את כל שאר הידע מצאתי תחת השמש הקופחת ולא מעט רגעי משבר...
שמחתי לשתף מהידע. אמשיך בעתיד.
נתי.
הגענו לטיפול!
שמעתי גרסאות רבות. אני יודע לספר רק מה עבד אצלי הכי טוב מהניסיון המצטבר.
דבר ראשון כפי שכתבתי - מלחמה שקטה. בלי עקירות, חיתוכים ועישוב.... הקיצר בלי ניקוש עצבים...
מטרת הטיפול - להרוג את הפקעות התת קרקעיות.
1. במקרה שזה רק החל וגובה העלים מתחת ל5 ס"מ - תנו להם לצמוח. לצורך הריסוס נרצה עלים גדולים שיקלטו הרבה ריסוס. שטח פנים גדול.
2. חומרי הריסוס יהיו "סיסטמיים". כאלו חכמים שבמקום לייבש את העלה הם מעבירים את החומר הקוטל לבסיס הצמח - הפקעת ושם מוציאים לפועל את זממם....
3. השמות המקוריים של החומרים הם ראונדאפ + טומוהוק. אני מצאתי שהשילוב ביניהם הוא האולטימטיבי ומביא תוצאות הכי מהר, או... יותר נכון... הכי פחות לאט... יכול להיות שיאמרו לכם שיש במלאי תחליף גנרי (בייחוד לראונדאפ) - זה תקין. בדיוק אותו החומר.
4. שימו לב. מדובר בחומרים מסרטנים. הקפידו להתמגן בהתאם ולהתנקות היטב לאחר הריסוס. הוראות מדוייקות על גבי האריזות. אל תקלו ראש בהן. כמו כן, מינימום שהייה בשטח המרוסס לפחות כחצי יום לאחר הריסוס. לא לרסס בשעות החום כיוון שהריסוס מתאדה ומרחף באוויר - אלינו ואל הצמחים השכנים.
5. הערת אגב. תשאלו אותי "אם החומרים האלו כל כך רעים מדוע נשתמש בהם ?" תשובה - זו הדרך היחידה שמצאתי שעובדת. איני אוהב, תומך, מתלהב בשימוש בריסוסים אך פעמים רבות אין ברירה וסדרת טיפולים אחת טובה יכולה להספיק לתמיד בגינה שתוקם נכון ומקצועית ותתוחזק באופן בסיסי. אני עומד מאחורי זה. בגינה פרטית - אין צורך בכלל בשימוש בריסוסים לצורך תחזוקת הגן. כמובן - לאחר איפוס מלא של הגינה מבחינת עשבים וכמובן מדובר רק כנגד עשבייה ולא מזיקים כגון בע"ח - חרקים, מעופפים וכד'...
6. עד שקראתם את סעיפים 2-5 הסעידה גדלה וגבהה לגובה של 10-15 ס"מ. אם לחוצים בזמן אפשר להתחיל לרסס. מומלץ להמתין לתחילת הפריחה. עם דגש על ההתחלה של הפריחה! אם כך לפני הריסוס נעצור את ההשקיה במידה וקיימת ונמתין לפחות 3 ימים שהשטח יתחיל להתייבש ושהעשב יתחיל להיות צמא כדי לשאוב את מירב החומר שנרסס עליו.
7. מרססים: מינונים למרסס 5 ליטר ידני
מינונים חזקים -
10 מ"ל טומוהוק (שליש בקבוקון)
20 מ"ל ראונד אפ (חצי כוס פלסטיק חדש פשוטה).
רבע כוס סבון כלים (לשיפור הריסוס) - מכפיל כוח.
השאר למלא במים. ולערבב היטב...
הסבון תפקידו הוא לפרוש את התמיסה על גבי העלה (במקום שיהיו טיפות עומדות על העלה - מקסימום חומר במגע עם הצמח).
- סעידה בערבית (sae'da - סע'דה) זה בוקר טוב. הערבים כינו אותו סעידה בגלל הפלאח המסכון שהיה מנקש את השדה שלו ביום עמל קשה ולמחרת ניצנים חדשים אומרים לו סע'דה
רוצה לומר.... תנסו למשוך החוצה ולהרגיש גיבורים ? התחלתם מלחמה. ניקוש שכזה אף מעודד ריבוי על חשבון עידוד צימוח (שזה בדיוק מה שאנחנו צריכים - שטח פנים גדול של העלווה).
- לפני שאנחנו מתחילים לכסח בואו נוודא שזה הוא. קבלו כמה סימנים עיקריים:
1. עליו מבריקים באור אך מחוספסים ומעט דוקרים במשיכה.
2. כל עליו הארוכים, מחודדים ומבריקים יוצאים מבסיס הצמח - ממקום אחד. אין פיצולים מעל הקרקע.
3. כשיהיו כמה שיחים כאלו תמצאו אותם מרוכזים באזור אחד או כמה אזורים ולא מפוזרים בשטח בצורה ספורדית. זוכרים ? כל אזור זה בעצם צמח אחד מפקעת ראשונית....
רגע לפני הטיפול - מניעה ! כמו כל בעיה אחרת בחיים - הטיפול הכי טוב הוא מניעה. מקימים גינה חדשה? מכניסים קרקע חדשה? בקשו מבעל המקצוע לספק אדמה גננית "מהעומק". מושג זה מתכוון לקרקע שחפרו והוציאו אותה מעומק של לפחות 2 מטרים. שכבת קרקע עמוקה שכמעט ואינה כוללת זרעים, בצלים ובעיקר פקעות סעידה שבמיוחד עבורה הגדירו 2 מטר. לומר את האמת? גם לי כבעל מקצוע אין שליטה אמיתית על העומק. אני יכול רק לבקש ולקוות שהספק אכן מתעדף אותי ושולח אליי את האדמה מהעומק (ואת הרדודה שולח למי שאינו מקפיד....).
גומא הפקעים. סעידה.
הטבע כמשל בצמח אחד.
הכל יש בו בצמח הזה. לאחד הוא המושיע, את האחר הוא מתסכל, עקשן מאוד אך יודע להיכנע, ברק וחן לצד חיספוס לא נעים...
רובינו מכירים אותו כעשב עקשן שאם הציץ בגינה שלנו - We Are Doomed
אך קצת לפני שאספר לכם איך להילחם, להשמיד, ולהעביר אותו לעולם שכולו דשן ומים, בואו נכבד קצת את האוייב שלנו...
- הגומא נובט מפקעת תת קרקעית המתפצלת לכל כיוון בצורת זרועות ועליהן פקעות נוספות שגם הן מתפצלות בתוך הקרקע הפקעת עשויה להגיע עד עומק 2 מטר באדמה שזה המון לצמח המגיע עד גובה 50 ס"מ.... מצורפת תמונה של סדרת פקעות צעירות שהוצאתי בעבר מהאדמה (בסבלנות רבה...)
- ישנו תיעוד שגומא הפקעים משמש ברפואה ההודית מהמאה הראשונה לספירה ! אני יכול לדמיין לעצמי איך חבשו אותו לישו על הפצעים כצמח מרפא לפציעות וחבורות
ברפואה הסינית הוא משמש לאיזון הנפש (הצ'י), מרגיע ומרפא פצעים במזרח התיכון, אצל ההודים זה התחליף לאדוויל - מוריד חום ומשכך כאבים, כיום בתמציות הוא גם מטפל בדלקות. וזו באמת רק רשימה חלקית.
אתם מכירים את בן הדוד שלו ממצרים - גומא הפפירוס, ביחד עם עוד למעלה מ2,998 בני דודים (מינים) נוספים.